Hawaii’deki bir gölette, doğa olağanüstü bir dönüşüm geçiriyor. Maui adasındaki Kealia Göleti Ulusal Yaban Hayatı Koruma Alanı’nda, aşırı kuraklık nedeniyle suyun tuz içeriği arttı ve en az 30 Ekim’den beri gölet, şaşırtıcı bir macenta rengine büründü.
Hawaii Üniversitesi’ne gönderilen su örnekleri, bu göletin parlak pembe renginin sorumlusu olarak halobakterileri işaret ediyor. Halobakteriler, genellikle Büyük Tuz Gölü ve Ölü Deniz gibi yüksek tuzluluktaki sularda yaşayan tek hücreli organizmalardır. Fish and Wildlife Servisi’ne göre, bu bakteriler, aşırı tuzlu ortamlarda hayatta kalmaları nedeniyle “ekstremofil” olarak adlandırılır.
Kealia, kelime anlamıyla “tuz kabuklanması” demek olsa da, Maui’deki aşırı kuraklık, göletin normalden çok daha yüksek bir tuzluluk seviyesine ulaşmasına neden oldu. Adanın tamamı, ABD Kuraklık Monitörü’ne göre şiddetli veya daha kötü bir kuraklıkla karşı karşıya. Kealia Göleti sığınağının bulunduğu bölge, Kuraklık Monitörü ölçeğine göre en kötü ikinci bölge olarak değerlendiriliyor.
Waikapu Çayı, suyunu Batı Maui Dağları’ndan Kealia Göleti’ne taşıyan ana kaynak, aşırı kuraklıktan etkilenen bir bölgeden geliyor. Daha az tatlı su girişi, göletin tuz konsantrasyonunu artırarak, renkli halobakteriler için ideal bir ortam sağladı.
Maui İlçesi, diğer adaları da içine alacak şekilde yaklaşık %90’lık bir oranla ciddi bir kuraklıkla mücadele ediyor. Bu durum, özellikle Ağustos ayında Lahaina’da meydana gelen ölümcül orman yangınından bu yana daha da kötüleşti.